Четвъртък, 02 Февруари 2023

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
АТАНАС КРАТУНОВ, ЗАХАРИЙ ВЕЛИЧКОВ
[ 28.06.2014 ]

На 28 юни 1876 година в Одрин са обесени членовете на ямболския революционен комитет Атанас Кратунов и Захарий Величков.


Атанас Кратунов е роден в Ямбол през 1852 година. Един от основателите на Ямболския революционен комитет 1873 година. Баща му се именувал Тодор Кратунов, а майка му Калуда х. Георгиева (по баща). Учил се на четмо и писмо при даскал Панайот Белчев, и баща му, по нямане на средства да поддържа сина си дълго време в училище, ценил го за железар – балтаджия. Той е бил доста красив момък, черноок, с черни навити нагоре мустаци, среден ръст и винаги добре облечен „алафранка”. Като се занимавал със своя скромен занаят, чрез който поддържал и родителите си, не пропускал случай да се среща с интелигентни хора, от които черпел нещо по приготовленията на освободителното дело. Когато се породила идеята за основаване на въстанически комитет, той е вземал активно участие и е бил избран за член на комитета. Взел е участие в четата на Стоил войвода и когато четата била нападната от войска, той, със Захарий Величков, напуснал войводата и тръгнал да се прибира в Ямбол. По незнание на местата с другаря си Величков се озовал около с.Терзоба (гр.Шивачево, Сливенска област) и там в една воденица край селото се крил цял ден. През нощта, като се приготвил за път, излязъл по нужда и съгледал покрай реката да се движат хора. Уплашен от това, той без да се яви на другаря си, хукнал да бяга и след дълго скитане по пътя стигнал двама селяни от с. Кьопеклий (с.Скобелево, Сливенска област), от които единият го прибрал в къщата си и сутринта облечен в селски дрехи със селянина свободно влязъл в Ямбол. През време на отсъствието му каймаканинът няколко пъти провождал заптии да обискират къщата му, за да го търсят, но се връщали празни.
Като разбрал, че с криене няма спасение, отишъл в конака и се предал на каймаканина. Последният, като похвалил постъпката му, помъчил чрез разни ласкателства и обещания да узнае всички подробности по комитетското дело, обаче Атанас Кратунов, верен на клетвата си, нищо не открил. „Аз съм ходил по Балкана с четата на Стоил войвода, обаче кои други от града ни са участвали, това не зная. Ако съм виновен, осъдете ме.” – бил отговорът на зададените му въпроси от каймаканина и пашата.
На Константинов ден (21 май) изпратен бил окован с железа в Одрин и след едномесечно запиране, придружено с тежки мъки и изтезания, осъдили го на смърт и обесели на 28 юни на „Ат пазар”.

Захарий Величков е роден през 1843 година в с.Смядово, Преславска околия. Член на Ямболския революционен комитет. По професия е фелдшер. От 1872 година се установява в Ямбол. Най-напред се запознал с Георги Дражев, с когото свързал тясно приятелство и последния го назначил за надзирател на дружествената тютюнева фабрика. Захарий се запознал отблизо с по-видни турци, които политично се показвали любезни към него, а всъщност тайно започнали да го преследват, ненавиждат и чрез разни средства мъчели се да го махнат от града. Георги Дражев, като схванал новосъздаденото положение и като усетил адските намерения на агите, заставил Захария, за да го не считат за „ябанджия”, да се ожени и му избрал съпруга Паска Г. Попова, за която през 1875 година и се оженил. През 1876 година добило му се момиченце – Ганка, на която последната си бащинска целувка е дал на 2-й май същата година.
Когато четата на Стоил войвода, при която се числял, по заповед на войводата отстъпвала към Раково, Захарий Величков бил ранен в дясната нога над коляното. Вследствие на тази рана той не могъл да продължи пътя за по-нататък и нощно време, когато стрелбата била престанала, с Атанас Кратунов тръгнали за Ямбол. Случило се и двамата нощни скитници да се крият в една воденица край с. Терзоба. През нощта другарят му се изгубил и Захарий опечален от това тръгнал нощя, стигнал до с. Кьопеклий (с.Скобелево, Сливенска област) влязъл в една овчарска колиба, нахранил се и по зори стигнал до гарата на Ямбол. Помъчил се да влезе в стаята на Ив. Цанков, обаче не дръзнал, защото около гарата циркулирал военен патрул. Най-сетне се решил да влезе в града и, като предвиждал опасност, влязъл в река Тунджа и газишком стигнал до вратата на къщата си. Когато жена му отключила пътната врата, видял го сливенчанинът Симитчи Сава и го поздравил с „добре дошел”. Захарий се помолил да го не издава и се преместил да се крие в къщата на Костандончана Въла. Сутринта по зори къщата била заобиколена от войска и заптии. Заловили го и под стража от заптии и войници бил отведен в конака, обковали го с вериги и го запрели в отделен полис (затворническа килия). След три дни докарали от Сливенския затвор Ставри Дражев, П.М.Гайдаров и Дражо х.Георгиев и един подир друг ги извеждали пред пашата за лична среща със Захарий Величков. Отговорът и на тримата му другари бил: „Познаваме се със Захарий Величков, но да е ходил с оръжие по Балкана не знаем.”
След това Величков бил проводен в Одрин и там бил осъден на смърт чрез обесване. На 28 юни 1876 година в Одрин на ул.”Абаджилар баши”, Захарий Величков бил обесен.

Атанас Кратунов и Захарий Величков били погребани в Киришханата, обаче гръцкият владика Дионисий заповядал да ги изровят и след три дни били пренесени и погребани в българските гробища на същата махала, от свещеник Константин, служащ при българската черква „Св.Св. Константин и Елена”.

Разказите са по Никола А. Върховски
 

 

 

 

Портретите на Атанас Кратунов и Захарий Величков са нарисувани от Б.Чапърова.

 

 

 

 

 

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2023 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu