Неделя, 25 Септември 2022

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
КОЙ СПАСИ ЯМБОЛ ОТ КЛАНЕТА И ОПОЖАРЯВАНЕ?
[ 20.05.2015 ]

На 19 май 1876 г. Каргона щял да последва съдбата на Бояджишкото клане. Ето какво научаваме от книгата на Никола Върховски „Ямболски патриоти по духовното и политическото ни Възраждане 1820 - 1876 г.” издадена през 1910 г., стр.59: Шефкет паша, като се завърнал от с.Бояджик, беше дал заповед да се изсекат всички залесени места около града, с цел да не може да се укрива населението и нареждане да се наредят оръдията /района около днешната техническа гимназия Иван Райнов”/.
Видни граждани, като се научили за зверския план на Шефкет паша, проводили трима граждани /Даскал Атанас Кожухаров, Никола Попиванов и Иван Белев/ до Галиббеювица, доложили за намеренията на пашата. Ханъмката, възмутена се качила на купето си, отива при Исмаил паша и му докладва всичко, което й било докладвано. /По това време съпругът й Галиб бей е бил жив, но той е нямал власт, за да спре Шефкет паша и затова тя отива при Исмаил паша./
Пашата набързо си облякъл военната униформа, окачил на гърдите си медалите, облякъл отгоре униформата си един дълъг овчарски кожух, турил на главата си калпак и с овчарска гега се явил на разсъмване пред Шевкет паша и почнал да го моли да се откаже от намеренията си. Последният с разярен тон извикал няколко войника и заповядал: „На този комита главата му в пет минути вътре, на мен да я донесете”
Когато войниците наскачали да уловят „комитата” Исмаил Хакъ паша хвърля кожуха и кръвопиецът Шевкет паша пада на колене и с плач моли началника си Исмаил паша за прошка.
Шефкет паша е отзован телеграфически в Цариград. Ямбол е спасен от клане и опожаряване. Дали действително е било така или е легенда, историята мълчи. Според мен Исмаил Хакъ паша е бил достатъчно известен в Цариград и е имал връзки за да предизвика телеграфическото уволнение на Шевкет паша.
През 1931 година в местния вестник „Тракиец” се появяват две статии за Исмаил Хакъ паша от Черню Георгиев и Апостол Зафиров, местни общественици, които разказват същата легенда за него. В контра статия известният генерал Стилиян Ковачев оспорва спомените на двамата. Черню Георгиев и Стилиян Ковачев са родени през 1860 година и по време на събитията са 16 годишни.
Кой е Исмаил Хакъ паша? Роден е през 1799 година, не е уточнено къде, наследник на кримски татари. Генерал от кавалерията и е командвал османските войски в днешна Южна България. Негова съпруга е Гюлшенас Бану. Имат двамата сина – Рифат и Ахмед Тевфик – и двамата получават европейско образование. Особено знаменателен е възходът в служебната кариера на Ахмед Тевфик паша - Окдай /11.02.1845 г. – 8.10.1936 г./, след 1872 година заема различни длъжности във външно министерство, служи като посланик в Рим, Виена, Санкт Петербург, Атина и Берлин. Бил е Министър на външните работи. През 1908 година е член на Османския сенат, по-късно е и негов Ръководител. Три пъти е назначаван за Велик везир на Османската империя /1909, 1918 и 1920 години/. След приключването на първата световна война, той е водил османската делегация на Парижката мирна конференция. Ахмед Тевфик паша е последният Велик везир на Османската империя /1.11.1922 г./. Неговият син Исмаил Хакъ бей /1881 г. - 1977 г./ е турски консул в Пловдив.
Но да се върнем при Исмаил Хакъ паша, незнайно кога и как той придобива голям чифлик 12 000 дка в землището на село Кабиле. През 1863 година построява джамия /там сега е сградата на Уникредит банк/. Той умира през 1876 година на 77 годишна възраст. Погребан е в построената от него джамия. През 1930 година мястото, мястото където е била джамията е закупено от Земеделска банка и той е препогребан в предверието на Ески джамия. На турски, френски и български език е написано „Тук са положени тленните останки на Исмаил Хакъ паша от с. Таушан тепе /Заеши връх – Кабиле/ Ямболско, благодетеля, спасител на населението от II отдел на град Ямбол Каргона от клане и опожаряване през 1876 година.”
Големият чифлик в с.Кабиле е продаден няколко години след Освобождението от неговите наследници.
„През 1936 година по случай 40 дни от смъртта на баща си Ахмед Тевфик паша - Окдай, внукът му Исмаил Хакъ бей– турски консул в Пловдив, посещава гроба на дядо си.
На името на Исмаил Хакъ паша е била наречена улица в центъра на Ямбол /в района на градинките/, но при благоустройствените промени улицата е изчезнала.

Петър ПЕТРОВ
историк
 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2022 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu