Сряда, 28 Февруари 2024

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ЯМБОЛСКО ЛИ Е ЯМБОЛСКОТО КЕБЕ ?
[ 20.07.2016 ]

Динка Ангелова, Христина Женкова
РИМ Ямбол

Един от традиционните занаяти в Ямбол, прославил града ни на обширните пазари на Османската империя и Европа, е свързан с производството на известните ямболски кебета или ямболии.
Думата „кебе” е от турски произход и има няколко значения. Широко разпространено е схващането, че кебето е дебела вълнена постелка или завивка. По-малко известно е тълкуването на думата като наметало от груб вълнен плат.
Най-старото писмено сведение за ямболското кебе е от 16 век. Във финансовите книги на турските власти от гр. Буда /дн. Будапеща/ се съдържат сведения, че е постъпило мито за донасянето в града на 25 броя ямболски кебета. Две години по-късно, през м. март 1573 г., в същите документи е отбелязано доставянето на три денка ямболско кебе от търговеца Хюсеин.
Ямболското кебе се споменава и в „Законът за пазарния бач на самия Ямбол”, издаден през втората половина на 16 век, но както тук, така и в предходните документи не се съдържа описание на кебето.
Широкото тълкуване на думата „кебе” ни дава основание да допуснем, че в първите векове на засилена османска експанзия /14-16 в./, на базата на държавни поръчки, Ямбол се специализира в производството на къси вълнени наметала за нуждите на армията, получили известност като „ямболски кебета”. Упадъкът на военната мощ на Османската империя в края на 16 в. предполага и промяна във вида и количеството на държавните доставки от Ямбол. Вероятно по това време се променя и значението на ямболското кебе, което вече се отъждествява с вид вълнена завивка, употребявана все още за нуждите на армията, но наложила се трайно и в бита на населението.

През следващия, 17 век, известният турски историк и географ Хаджи Калфа, описвайки Ямбол, отбелязва: „Прочутите по цял свят ямболски кебета тук се работят.”
Два века след първото споменаване в изворите за „ямболско кебе”, през 1787 г. френския генерален консул в Смирна /Измир/ Пейсонел за първи път дава описание на това текстилно производство: „Вълнени завивки, наречени кебета. Тези завивки идват в Крим от Ямбол и са от боядисана в различни цветове вълна. Има от тях с мъх и без мъх от 5 до 6 различни големини. Те носят името на Ямбол, защото в този град има най-много работилници, но се правят и в много други градове на Румелия. В Крим идват 10-12 хиляди всяка година … „
Едва ли можем да приемем, че думата „работилница”, употребена от автора, трябва да се възприема в сегашното и значение. Вероятно тук става дума за отделни къщи, в които са изработвани кебетата. В най-добрия случай, те са влизали в състава на разпръснати манифактури. По това време всички процеси, свързани с подготовката на материала за производство на кебето като изпиране, сушене, чепкане и влачене на вълната се извършват ръчно с помощта на примитивни оръдия на труда. Изпридането на вълната, сноването и тъкането на кебето на хоризонтален стан също е ръчно. Следващата операция е валянето в тепавица, вследствие на което се получава мъхеста повърхност.
Производството на кебета в Ямбол продължава и през следващия 19 век. Със султанска заповед от 2 април 1833 г., на ямболския аянин се възлага в града да се изработят 5 000 кебета, които да се доставят в Цариград за нуждите на болните войници от редовната царска войска.
Данни за производство на ямболско кебе намираме и Търговско ръководство от 1858 г., в което е записано: „ Ямбол … Намират се в него доста фабрики за губери /ямболии/, аби и сахтани”. В Календар за 1871 г. в раздел „Индустрия” за града е отбелязано: „В Ямбол – губери /кебе/”.
Освен в Ямбол, кебето продължава да се произвежда в редица български градове, но запазва името си – ямболско кебе, ямболия или ямболче. Този факт ни дава основание да твърдим, че терминът „ямболско кебе” добива общобългарски характер.
Логично възниква въпроса – ямболско ли е „ямболското кебе”? Приведените до тук исторически факти доказват, че този текстилен артикул носи името на Ямбол, защото началото на неговото производство е в този град. В продължение на три века ямболското кебе впечатлява чужденците, посетили града, и разнася славата на ямболските занаятчии в и извън пределите на обширната Османска империя.
Разпадането на Османската империя и навлизането на фабрични стоки на българския пазар водят до постепенно замиране на производството на ямболии. Остава споменът за това текстилно произведение, което постепенно избледнява и потъва в забрава.
Днес ямболското кебе не се среща като артикул и име. Споменът за известните в миналото ямболии вече е заличен. В съседна Македония обаче все още съществуват работилници, произвеждащи и предлагащи „ямболско кебе”. В магазините в Охрид, Преспа, Прилеп и др. туристите могат да си купят от прочутите в миналото, но непознати за днешния българин ямболии. Може би ще се намерят предприемчиви и патриотично настроени ямболци, които ще възстановят това традиционно за Ямбол производство, прославяло векове наред името на града и изкусните ръце на ямболските майстори.

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2024 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu