Четвъртък, 21 Март 2019

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ИМА ЛИ ОАСНОСТ ДА СЕ СРУТИ БЕЗИСТЕНА?
[ 16.03.2018 ]

До Президента
на Република България
г- Румен Радев

До Министър–председателя
на Република България
г-н Бойко Борисов

До Главния прокурор на
Република България
г-н Сотир Цацаров

До ръководителя на
специализираната прокуратура
г-н Иван Гешев

До националните медии
До Ямболските медии

С И Г Н А Л
за проверка от Инициативен комитет „Да спасим град Ямбол от Кмета“
гр.Ямбол ул.“Н.Петрини“ 37

Относно: "Извършване на основни и допълнителни строително-монтажни работи на обект "Реставрация, консервация, развитие и експониране на Безистена в гр.Ямбол", във връзка с проект „Подобряване и популяризиране на водещи туристически атракции в Ямбол”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по Оперативна програма "Регионално развитие", Договор № BG161PO001/3.1-03/2010/022.

Уважаеми г-н Радев,
Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Цацаров,
Уважаеми г-н Гешев,
Уважаеми дами и господа от медиите,
Още от самото начало горепосочения обект бе съпроводен с много неясноти и проблеми. И тези проблеми се задълбочаваха с „напредването на строително монтажните работи(СМР)“. Самото участие в процедурата по избор на изпълнител означава, че всеки участник в нея е приел условията на Възложителя, количествено стойностната сметка (КСС) и одобрения проект!
Ето и накратко хронологията и въпросите към изградения обект:
1. В проекта по част Конструктивна има заложено изпълнение на обтяжки на куполите на Безистена – И ДО МОМЕНТА ТЕ СА НЕИЗПЪЛНЕНИ!!!
2. В проекта по част Конструктивна има заложено изпълнение на ПИЛОТНО УКРЕПВАНЕ НА СУТЕРЕНА – Необяснимо защо ОбС Ямбол гласува допълнителни 250 000 лв за препроектиране и допълнителни СМР. Кой и защо наду цената на обекта??? Нарушен ли е Закона за обществените поръчки при възлагане на допълнителните СМР???
3. След изпратен сигнал до прокуратурата за това, че сградата не е осигурена на заметръс Община Ямбол възложи конструктивно обследване на проф.Йордан Милев от Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ). Въпросното обследване и до момента е засекретено от кмета на общината Георги Иванов Славов?! Усилено се говори, че към момента сградата на Безистена е осигурена до 3-та степен по Рихтер или казано на по прост език – тя е опасна за здравето и живота на хората!!!
4. В проекта липсват изчисления за устойчивост на сградата на земетръсни сили! От община Ямбол неколкократно си сменяха становището коя е програмата, която е използвана за изчислението на сеизмичност! Основния въпрос тук е: Използвания програмен продукт може ли да моделира изчислителен модел на такъв тип сграда, каквато е сградата на Безистена? При положение, че нулевия цикъл на сградата е разчленен на три части, без връзка между тях (между тях има земни маси), над които „лежат“ носещите зидове, то при земетресение най-вероятно тези носещи зидове ще пропаднат, а оттам и цялата сграда! Неизпълнените критични за устойчивоста на сградата видове конструктивни работи (обтяжки за куполите – съгласно проекта; връзки между коравите ядра на разчленения сутерен, в следствие на което е сигурно пропадането на носещите стени между ядрата при земетръс и крещящо противоречие с нормативите – това са все неща, от които ние сме силно обезпокоени!
5. И в момента има Продължаващи (незатихващи) хоризонтални деформации (свода на северния вход) без да има отчетено земетресение. Под носещите стени между разчленените части на сутерена има пръст, която ще отвори и разруши сградата при неизбежните бъдещи динамичните ефекти (деформацията на земните пластове при чирпанското земетресение отразени в докладите на БАН и характеристиката на геоложката картина) Неколко кратно е забелязана група геодезисти (според проведени разговори са от София), които извършват някакви замервания – може би тясно свързани с въпросните деформации?!
6. Има ли доклад от надзорна фирма за изготвените проекти, който в случая е задължителен?
7. Защо проектантите на основния проект се отказаха от авторските си права по време на строителството? Дали защото предписанията им не се приемаха от Възложителя и от Строителя и не се изпълняваха?
8. Изпълнени ли са предписанията от обследването на екипа на проф. Йордан Милев???
След всичко казано дотук остава един основен въпрос: ОПАСНА ЛИ Е В МОМЕНТА СГРАДАТА НА БЕЗИСТЕНА В ЯМБОЛ ЗА ОБИТАТЕЛИТЕ И ПОСЕТИТЕЛИТЕ И???

Уважаеми г-н Цацаров,
Уважаеми г-н Гешев,
Разчитаме на обективна и своевременна проверка от Ваша страна на изложените факти от нас.

В очакване на отговора Ви
С уважение: Александър Петров, Борислав Пехливанов, Каньо Канев, Иван Кърцъков, 
Красимир Стойчев, Рафаел Калдерон
 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2019 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu