Четвъртък, 25 Април 2019

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ПРОДЪЛЖАВА ЛИ САГАТА С ОПАСНИТЕ ДЕТСКА ЯСЛА „СЛЪНЧЕВО ДЕТСТВО“ И ЦЕЛОДНЕВНА ДЕТСКА ГРАДИНА „СВОБОДА“ В ЯМБОЛ?
[ 09.08.2018 ]

 До Президента
на Република България
г-н Румен Радев

До Министър–председателя
на Република България
г-н Бойко Борисов

До Главния прокурор на
Република България
г-н Сотир Цацаров

До Ръководителя на
специализираната прокуратура
г-н Иван Гешев

До Министъра на МРРБ г-н Николай Нанков
До Ръководителя на УО на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г-жа Деница Николова

До ДНСК София г-н Иван Несторов
До Народно събрание на РБ Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
До медиите
С И Г Н А Л
за проверка
ДОПЪЛНЕНИЕ към сигнала за проверка от 18.06.2018 г.
от
Инициативен комитет „Да спасим град Ямбол от Кмета“ - гр.Ямбол ул.“Н.Петрини“ 37

Относно: Основен ремонт на детска ясла (ДЯ) „Слънчево детство“ и целодневна детска градина -ЦДГ „Свобода“ в гр.Ямбол по ОПРР 2014 – 2020 („КОМПЛЕКСНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРОИТЕЛНО – МОНТАЖНИ РАБОТИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ОБЕКТИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ОБЩИНА ЯМБОЛ)

Уважаеми г-н Радев,

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Цацаров,
Уважаеми г-н Гешев,
Уважаеми г-н Нанков,
Уважаема г-жо Николова,

Уважаеми г-н Несторов,
Уважаеми дами и господа членове на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове,
Уважаеми дами и господа от медиите,

Към днешна дата в строителните среди в гр.Ямбол усилено се коментира, че Община Ямбол е възложила Конструктивно обследване и изготвяне технически паспорти на сградите на ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“, с което искат отново да замаскират вандалските набези върху конструкцията им?! Съмняваме се в почтеността на Възложителя Община Ямбол и в предоставената от него изходна информация на Изпълнителите на тези договори след станалия публично известен сензационния доклад от Конструктивното обследване на сградата на Безистена – старателно укриван, а в последствие унищожен(в нарушение на няколко закона) от ръководството на Община Ямбол!!! Доклад на екипа на проф. Йордан Милев, в който се доказва, че сградата на Безистена е в неустойчиво равновесие и е сеизмично НЕосигурена, а кмета почти три години и половина не спря да тръби, че Безистена няма никакви проблеми след като лично той с подписа си е възложил по договор и лично с подписа си е получил и одобрил Конструктивното обследване на Безистена без възражения?!

Може би с тези си ходове ръководството на Община Ямбол се надява да заблуди всички сезирани досега отговорни институции и да въведе въпросните ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“ в експлоатация.

Какво е до момента констатираното състояние:

1. Осъществена е интервенция на конструктивните елементи и е намалена общата устойчивост на сградите.
2. Конструкциите на сградите в следствие разрушаване на греди и колони не отговаря на чл.169 ал.1 т.1 от ЗУТ и не може да влязат в нормална експлоатация.
3. Промяната на елементите (гредите) от стоманобетонови на бетонови поради нарушеното сцепление на бетона с арматурата (стремена и надлъжна арматура) променя изчислителния модел (значителна промяна – изменение на конструкцията); променя дуктилността и налага осигуряване на цялата сграда съгласно сеизмичното строителство (Еврокод 8.3 и чл.169 ал1. т.1).

Това по Еврокод 8.3 се изисква задължително:

1. Осигуряване на общата устойчивост на конструкцията (Еврокод 8.3);
2. Осигуряване на гредите с интервенция (разрушаване бетоновото покритие на стремената, което е превърнало стоманобетоновите греди в бетонови) с необходимите конструктивни мерки за поемане на напречните сили и главните напрежения;

На следваща стъпка трябва да се изготвят от правоспособно лице, конструктор с пълна проектанска правоспособност, проекти за Съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект по време на СМР съгласно Чл.154 (2) от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и доказващи отстраняване на посочените по горе забележки и изисквания след, което същите тези проекти следва да се одобрят от органа издал Строителното разрешение и изпълнят! Имаме информация, че към момента такива не са изготвени. Това е установено и коментирано на срещата между представители на МРРБ, ДНСК, КИИП, проектанта конструктор и община Ямбол. Нещо повече към момента на тази среща не са били изготвени и никакви протоколи за опит за отстраняване на авариралите конструктивни елементи, които опити без одобрен конструктивен проект са незаконни(а може да са и с обратно действие – ОПАСНИ?!) и не гарантират възстановяването на конструкцията!

При така стеклите се обстоятелства в нас възникват и следните въпроси:

1. Има ли изготвени технически паспорти на сградите на ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“ преди да се кандидатства по ОПРР 2014 – 2020?
2. Ако има такива, то какво е заключението в тях и по точно „Устойчиви ли са сградите на Статични товари и на Сеизмични натоварвания“?
3. Ако няма изготвени технически паспорти на сградите на ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“ или заключенията в тях са, че сградите не са устойчиви на Статични товари и на Сеизмични натоварвания – Кой в управляващия орган на ОПРР 2014 – 2020 е одобрил Община Ямбол, в частност сградите на ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“, за финансиране по програмата???
4. В течение ли е надзорната фирма в строителството на това, което се случва на двата обекта?
5. Подписан ли е акт 15 за обектите към момента и ако ДА от кога? Ако е подписан, като как така Възложителя ( Община Ямбол) си е позволил да приеме строежите в аварийна ситуация и да освободи от отговорност строителите???

Ако всичко с тези два обекта беше наред, то те отдавна щяха да са въведени в експлоатация въпреки нашите сигнали за проверка. ЯВНО НЕ СА И ИМАТ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ?!

Продължаваме да сме сериозно обезпокоени за състоянието на сградите на ДЯ „Слънчево детство“ и ЦДГ „Свобода“ и за това, че там след броени дни ще влязат отново децата на Ямбол!!! Не искаме да бъдем черногледи, какво би могло да се случи при едно традиционно мероприятие в тях като тържество за Коледа или за празника на Мама, когато сградата ще е препълнена с родители и баби и дядовци на децата?! И за това са платени почти 2,6 милиона лева европейски средства!!!

 


Уважаеми г-н Гешев,


АКО ВСИЧКО КАЗАНО ДО ТУК Е ТАКА И ФАКТИТЕ СЕ ПОТВЪРДЯТ, ТО ТОВА НЕ Е ЛИ ЕДНА ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА С МАШИНАЦИИТЕ СИ И КОЙ Е НЕЙНИЯТ „МОЗЪК“???
Разчитаме на обективна и своевременна проверка от Ваша страна на изложените факти, като това е наложително да стане в най-кратки срокове, поради заплахата от конструктивна гледна точка за двете сгради! Моля при констатирани нередности да предприемете законови действия спрямо отговорните лица. Изказваме готовност за съдействие с наши специалисти при извършване на проверките!
В очакване на отговора Ви до нас
С уважение: инж.Александър Петров – ПГС конструкции 
Борислав Пехливанов – дипломиран икономист 
инж.Каньо Канев – Електро инженер 
ст.ас.инж.Иван Кърцъков-ПГС конструкции 
Красимир Стойчев 
Рафаел Калдерон .

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2019 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu