Вторник, 23 Юли 2019

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ЧИТАЛИЩЕ „УМЕНИЕ-2003“ РАЗБУДИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ КОМЕНТАРИИ ЗА ТОРМОЗА ВКЪЩИ
[ 01.11.2018 ]

Снимки с призиви на жертви на домашно насилие по Каргонския мост в Ямбол разбудиха обществените коментарии за тормоза вкъщи на 1 ноември.
Инициативата е на момичета от клуб „Fempower“ към Читалище „Умение-2003“, а нейната цел беше да предизвика гражданска нетърпимост към „скритото“ зад вратите на дома насилие. Тя е част от кампанията „#НовитеБудител(к)и: #ПредайНататък“, която се осъществява в партньорство между Читалище „Умение-2003“, Български фонд за жените и още десет организации в седем града в страната.
„Помогни на дъщеря си да не стане жертва на насилие“ беше посланието, което девойките от Читалище „Умение-2003“ отправиха чрез информационни брошури към минувачите-мъже. Насилието в семейството е избор, независимо дали е от загуба на контрол или от гняв. Ако използваш жестокост в отношенията си с другите, ти го правиш, защото така искаш. Значи можеш да избереш и да спреш насилието, категорични са момичетата от клуб „Fempower“.
В България само през последната година 22 жени бяха жестоко убити от партньорите си. Всяка трета жена е жертва на домашен тормоз. Статистиката показва, че сред пострадалите от насилие вкъщи има и немалко мъже. Потърпевши са и децата, които стават свидетели на непрекъснатите скандали у дома. Те не само започват да приемат насилието като нормално, но и са склонни към подценяване и унижения, а впоследствие също се превръщат в насилници. „Преди да реагираш по насилствен начин спрямо партньорката си, помисли: Как би се почуствал, ако утре някой като теб започне да тормози, унижава и бие дъщеря ти! Покажи на дъщеря си, че никой няма право да реагира така с нея още сега!“, апелираха момичетата от Читалище „Умение-2003“ към минувачите. И се аргументираха със снимка на мъж, насинен от побой от партньорката си и апела към нея: „Спрете насилието над жените! И ще решите проблема с насилието над мъже вкъщи!“.
Кампанията в Ямбол продължава с прожекции на филма „Скрито насилие“. От Читалище „Умение-2003“ изказват специална благодарност на Cinema Politica Network https://www.facebook.com/cinemapolitica/, които им предоставиха безвъзмездно авторските права върху кинопродукцията.
Инициативи под мотото „#НовитеБудител(к)и: #ПредайНататък“ се провеждат на 1 ноември и в още 6 града в страната. Целта на серията от събития е да популяризира човешките права и демократичните ценности, да информира обществеността за активната работа на неправителствените организации за постигане на положителни промени в различни обществени сфери и да алармира за свиващото се пространство и новите предизвикателства пред гражданския сектор. Координатор на кампанията е Български фонд за жените с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. Останалите партньори са @Клуб на жените „Родопчанка“ (Смолян), Академия 'Екатерина Каравелова'- Институт за изследвания на мира (Пловдив), Джендър алтернативи / Gender Alternatives (Пловдив), Младежка ЛГБТ организация "Действие" (София), Chitaliste Umenie - читалище „Умение“ (Ямбол), Младежки информационен център-Карлово/ Youth Information Centre- Karlovo - СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ (Карлово), Eкомисия 21 век (Ловеч), Big Brothers Big Sisters of Bulgaria Association - асоциация „Голям брат, голяма сестра“ (Пловдив), BlueLink.net - фондация „БлуЛинк“ (София), фондация „Медийна демокрация“ (София) и Club Z.
За Читалище „Умение-2003“:
Читалище “Умение-2003” - Ямбол, работи в сферата на елиминиране на насилието, дискриминацията и езика на омразата чрез безплатни интерактивни занимания и обучения. Неговата мисия е укрепване на гражданското общество и обществено признание на доброволчеството чрез развитие и утвърждаване на услуги за местната общност, различни от услугите, които предоставят държавните и общинските културни институти и училища.
За повече информация:
Дияна Бончева, umenie2003@gmail.com, моб.тел.: 0882350957, http://umenie2003.blogspot.com/
За Български фонд за жените:
Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя местни граждански организации (НПО), работещи по правата на жените и за постигане на реална равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения живот. Фондът работи за преодоляване и елиминиране на стереотипите, дискриминацията и насилието, основани на пола, и за развитие на общество, в което всяко момиче и жена да има условия да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. За своите 14 години съществуване Фондът е подкрепил над 200 проекта с над един милион лева.
За повече информация:
Гергана Куцева, Директор „Развитие и комуникациии“, Български фонд за жените, gergana@bgfundforwomen.org, моб. тел.: 088 727 53 01, www.bgfundforwomen.org.

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2019 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu