Четвъртък, 25 Април 2019

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ПОЗИЦИЯ НА БСП –ЯМБОЛ ЗА ОБЩИНСКИЯ ДЪЛГ ОТ 9 МЛН. ЕВРО
[ 19.11.2018 ]

 ПОЗИЦИЯ
на общинската организация на БСП – град Ямбол

Относно: Намерението на управленския екип на община Ямбол за поемане на дългосрочен общински дълг

Общинската организация на БСП в Ямбол е категорично против намерението на управленския екип на общината за поемане на заем от 9 млн. евро, или 17,6 млн. лв., които с лихвите ще надхвърлят 20,6 млн. лв.
За нас е недопустимо такъв огромен финансов ангажиментда се поема в края на един изтичащ мандат на управление, доказало, че не зачита мнението на ямболските граждани, които всъщност реално ще го изплащат.
Този дълг ще се връща през следващите 12 години – до 2030 година. За този периодямболци ще имат правото три пъти да избират кой да ги управлява, затова е неправилно инеморално такова решение да се взима сега. Показателно е, че и законодателят е предвидил 39 месеца след избирането на Общинския съвет той да няма право да взима решения за общински дълг, а този срок изтича съвсем скоро - през януари 2019 г.
Неслучайно преди година, когато за първи път сегашното управление на ГЕРБ в Ямбол обяви, че иска да тегли 17 млн. лв. заем, ние, социалистите,на два пъти внесохме в Общински съвет предложение за провеждане на местен референдум за дълга, но тогава мнозинството отхвърли исканията ни и обиди гражданите с аргумента, че те нямат компетенцията да решават важни икономически въпроси за града.
Ние не споделяме такова разбиране за управлението. Не приемаме,че гражданите имат права само и единствено по време на избори, а след това дори не могат да контролират тези, които са избрали за свои представители. За нас преките носители на местната власт са именно ямболци и те не могат да бъдат игнорирани при такива важни за бъдещето на града решения.
Обектите, за които сегашното управление на Ямбол иска да тегли заема, не бяха мотивирани и представени детайлно с икономически параметри по време на второто обществено обсъждане. Кметът на ГЕРБ по никакъв начин не успя да защити тезата, че именно това са най-необходимите за реконструкция обекти. За голяма част от тях се предвижда само да бъдат започнати, а довършването им вероятно ще бъде обречено, след като общината ще плаща всяка година над 2 млн. лв. за погасяването на заема.
Самото провеждане на второто обществено обсъждане беше скандално, защото Георги Славов не позволи на присъстващите да изразят становището си за дълга и дори повика полиция да изведе гражданин, опитващ се да обясни, че според него, се готви мащабна кражба за 5,5 млн. лв. с реконструкциятана уличното осветление.
Недопустимо е на обществено обсъждане, което е направено за гражданите (а не просто властта да говори и да не иска да слуша неудобни тези), точно гражданите да нямат право да изразят позицията си. Не беше позволено да има истинска дискусия – експертна и гражданска.
Съмняваме се, че мнозинството от ямболските граждани са запознати с намеренията на ГЕРБ за дълга. За втори пореден път, публично обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг се организира в малка зала, като че ли „на тъмно“.
Исканият огромен дълг ще натовари максимално финансово община Ямбол и ще отнеме инициативата за развитието на града на следващите три управления, които гражданите ще избират. А сегашното управление на ГЕРБ бърза да изтегли заема, за да може да го изразходи за това, за което то е решило, по предварително сключени договори със съмнителна репутация.С исканите средства ще се изпълняват предизборните обещания на ГЕРБ, но не помнимв предизборната си кампания тази партия да е разяснявала на гражданите, че за осъществяването им община Ямбол и данъкоплатците ще бъдат натоварени с изплащането на над 20 милиона лева заем.
Затова ние сме категорично против община Ямбол и нейните граждани да бъдат обречени и натоварени да плащат дълга на ГЕРБ.

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2019 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu