Четвъртък, 25 Април 2019

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ДЖУЗЕПЕ ГАРИБАЛДИ - МЕЧТАТЕЛ, ГЕРОЙ ,КУМИР НА ВСИЧКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ В ЕВРОПА
[ 20.11.2018 ]

Христина Женкова- Регионален исторически музей, Ямбол

„Какво е Гарибалди? Човек. Нищо повече. Човек на Свободата. Има ли армия? Само шепа доброволци. Има ли боеприпаси? Няма Няколко бурета барут. Оръдия, отнети от врага. В какво е силата му? Кое му носи победите? Кой стои зад него? Душата на народите!”
Тези думи на Виктор Юго лаконично, но абсолютно точно разкриват личността и магнетичното въздействие върху околните на националния герой на Италия, Джузепе Гарибалди. Неговият динамичен и активен живот, славата която го преследва където и да се появи е символ на Империите по света, но и на съпротивата и борбата срещу тях.
Джузепе Гарибалди е роден в едно от най- красивите места на лазурния бряг, Ница на 4 юли 1807г . в семейството на моряк.И съвсем естествено тръгва по стъпките на баща си. Още като юноша се качва на търговските кораби и 25 годишен е капитан на бригантина.
1833г. е преломна в живот му…заради Русия.Тогава, неговият кораб акостира в пристанището Таганрог, където съдбата го среща с италианския емигрант Джовани Кунео. Той го привлича към идеята за обединение на Италия, освобождаването и от властта на австрийците и установяване на републиканско управление в бъдеща обединена Италия.Младият Гарибалди става член на тайната общност „Млада Италия” и взема участие в заговор организиран от нея още на следващата година, който е неуспешен. Осъден на смърт задочно, той бяга от родината в Тунис, където става ….пират. Но златото и богатството не са негов стимул, мечтата да се бори за справедливост и свобода са неговия приоритет. За това и ще замине за Южна Америка, в Бразилия, където се включва в редиците на „окъсаните”, които се сражават срещу правителството.Все по това време среща и бъдещата си жена Анна – Мария/Анита/ да Силва. През 1841г. двамата се установяват в Монтевидео, Уругвай, където Джузепе започва работа като учител и търговец.Не след дълго е семеен и в следващите години ще имат 4 деца. Гарибалди участва в Гражданската война в Уругвай, като сформира „Италиански батальон” Тогава се появяват и червените ризи - фирмения знак по който неговите войни ще бъдат разпознавани по-късно в Европа .След шест години Дж. Гарибалди се връща в родината Италия, след обявяването на войната между Пиамонт и Австрия.Взема участие в организираното въстание, което завършва с неуспех . Все по това време умира и неговата съпруга.
Потушаването на Италианската революция от 1848-49г. го принуждава отново да напусне Европа и да се установи този път в Северна Америка. Пътува с кораби, живее в Ню Йорк, Перу, Чили. Пътува до Китай, Филипините Австралия.
И така до 1859г. когато отново е в Италия където от 1860 г. оглавява похода на Хилядата, освобождава юга и осигурява победата на Революцията от 1859-60г. Със звание генерал, дадено му от краля на Пиамонт и Сардиния и своите „арговнавти”, които както нарича армията си. Първоначално Хилядата на Гарибалди наброява 1200 души, но постепенно нараства на 18 хиляди, контролира цяла Сицилия и от 1860г. се прехвърля на Апенините и осигурява победата за обединена Италия.
Виктор Емануил втори го обсипва с почести, но революционера иска и присъединяването на Рим , без който обединението на Италия е непълноценно.Кралят воден от политическата ситуация в Европа, категорично е против готвения от Гарибалди поход към папската област.Гарибалди постъпва по вече изпробван начин- отказва почести и действа самостоятелно. Срещу гарабалдийците е изпратена армия, Гарибалди е ранен и попада в плен.Държат се с него като със „знатен пленник”, лекуван е от един от най- добрите за времето хирурзи Николай Пирогов.
Делото за пълното обединение на Италия продължава и когато през 1866г. започва нова война на Австрия старият войн се включва в армията на Виктор Емануил Втори. За съжаление военните операции са неуспешни и изпитания „биткаджия” напуска войската и се установява в имението си на о. Капрера Ще организира още два опита за овладяване на Папството и двата неуспешни.
През 1870г.след оттеглянето на френската армия , главен гарант за независимостта на Папската ,италианския крал успява да влезе в Рим, който става столица на Италия.
Последната военна кампания на Гарибалди е участието му със неговия син в Франко-пруската война от 1870г., като доброволец и то на страната на.. вечния враг Франция.В този случай Гарибалди смята, че френската страна е права.
До края на живота си -2 юни 1882г. той живее на своя остров Капрера, все така отказващ почести и награди.
В своето завещание Гарибалди пише:”Завещавам любовта си към свободата и правдата и ненавистта си към лъжата и тиранията.”И целият му живот е потвърждение на това.
 

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2019 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu