Сряда, 03 Юни 2020

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
"С ДУМИ И НОТИ - 60 ГОДИНИ СТОЯН ЧОБАНОВ
[ 04.11.2019 ]

В залата на Художествена галерия – Ямбол се проведе юбилейна среща - разговор под надслов "С ДУМИ И НОТИ”, по повод 1-ви ноември - Ден на народните будители и 60 - годишнината от рождението на твореца СТОЯН ЧОБАНОВ - скандален автор – актьор, писател, бохем, пребиваващ в различни „аз“-състояния, със специалното участие на Красимира Султанова - цигулка.
Срещата е организирана от Община Тунджа, Художествена галерия – Ямбол и Дружество на писателите – Ямбол.
Стоян Чобанов е роден на 15.04.1959 година в гр. Ямбол. Работил е в театрите: ДТ „Н.Коканова, ДКТ – Кърджали, Театър „Диалог – София, КТК „Пипилота”, ДКТ „Г. Мишев” – Ямбол. Член е на Съюза на артистите, на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Носител е на наградата на СБП през 2000 г. за дебютната си книга „Оцелели замъци” (2000 г.) През последните години е актьор на свободна практика. Чобанов е магистър по „Защита на културно-историческото наследство”
Стоян Чобанов е автор на следните книги: „Оцелели замъци” (2000 г.), „Несретници без луна” (2006 г.), „Всички сме от тях” ( 2007 г.), „Лунни разкази” (2010 г.), „Симфония на застиналата мъка” (2011 г.) и „Жълтата стая. Книга-пациент” ( 2014 г.).
Компетентен обзор на творчеството на Стоян Чобанов направи д-р Елена Алекова – представител на Националния литературен музей.
Топли слова за своя колега по перо и приятел изказа поетът и писател Илко Капелев.
Скъп и ценен спомен – своя картина за актьора и писател Чобанов поднесе големият български и ямболски художник Цветан Казанджиев.
Приветствия към юбиляра поднесе поетът Тенко Тенев – председател на Дружеството на ямболските писатели от името на Съюза на българските писатели и колегите им от град Ямбол.
В свое интервю Чобанов споделя: „Първата ми публикация е в сп. „Зари“. Ямболският поет Георги Братанов беше негов главен редактор… „
На въпрос откъде черпи вдъхновение отговаря: „Вдъхновението е приятел на твореца. Това съжителство е много сложно. Но… Жената е тази, която предизвиква артиста. Всички хубави произведения на изкуството – книги, музикални пиеси, картини са посветени на жени. Жената е специално същество! Винаги съм казвал, че откакто Бог е създал жената нищо по-съществено не е създадено. Докато ги има жените ще има и велики произведения…
Най-важното качество, което трябва да притежава един писател според него:
„ Писателят трябва да притежава много качества. Първо дарба от Бога. После голяма култура. Фина чувствителност. Богат вътрешен свят. За всичко останало се грижи Съдбата. Тя те среща с уникални личности, подарява ти интересни преживявания, които са ти нужни за книгите и темите, които те вълнуват като писател….”
А най-големият страх : „Най-много се страхувам от алчността! Всичко лошо, което се случва на света е от алчността на управляващите.”
Негови продукции се излъчват по различни телевизионни канали, канен е и като гост и за интервюта.
Всичко в този автор е нестандартно – оригиналното и интересно представяне на книгите му, творчеството му, истински истории от живота, който ни заобикаля, пресъздадени от перото на актьор ! Факт е, че на представяне на неговите книги никой не скучае, че те няма да бъдат монотонни и предвидими! Те са непридвидими, забавни, различни от стандартните представи за представяне на автори, Чобанов разчупи традиционната сухота, еднообразие и скучност в град Ямбол. Последната си книга „Жълтата стая. Книга-пациент” – провокация представя под формата на театралния пърформанс „ Аз, лудият” като се превъплъщава в част от героите си. Със своята естественост и отвореност към хората Стоян Чобанов успява да създаде непосредствена атмосфера, без дистанция между автор и публика. Доказателство за това са нестихващите аплодисменти след последната реплика на твореца - актьор.
След фурора, който предизвика спектакълът се налага идеята за турне у нас и в чужбина.
Стоян Чобанов – оригинален, неподражаем, нестандартен, интересен, автор, книгите му с широк отзвук и извън пределите на страната ни – получава много покани от свои почитатели за срещи в чужбина – Кипър, Атина (Гърция), Малта, Кеймбридж и др. Навсякъде е посрещан с много обич и внимание като скъп гост и приятел, оставил незабравими спомени в сърцата на всички, докоснали се до неговото творчество.
Когато Стоян Чобанов участва в представяне, независимо дали е на собствената си книга или на друг автор, винаги е интересно, защото той е професионален актьор и със завладяващия си талант го превръща в неповторим спектакъл.
Творчеството на Стоян Чобанов е доказателство, че литературата може да бъде „лекарство и оазис в пустинята на бездушието” в съвременния свят.
„Изкуството е самият живот и то може да превърне пушките в цигулки.” – казва Стоян Чобанов в „Жълтата стая” – книга-пациент, книга за невидимото, в която светлината извира от тъмнината.
На срещата - разговор творецът - актьор Стоян Чобанов бе обсаден от своите приятели и почитатели, нетърпеливи лично да поздравят юбиляра.
На Стоян Чобанов пожелавам полет на мисълта и творческо вдъхновение и дълголетие, за да ни радва и изненадва със своите творби, да отпразнува още много юбилеи сред приятели и почитатели.

Таня Кирова
 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2020 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu