Петък, 05 Юни 2020

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ДИМЧО РОШМАНОВ "СПОМНЯМ СИ......"
[ 13.11.2019 ]

На 8 ноември 2019 г. от този свят си отиде Димчо Рошманов, оперетен и читалищен деятел. В негова памет Ви предлагаме последното му интервю” Спомням си…” дадено за Ямбол лайф на 29.04.2014 г. 

СПОМНЯМ СИ......

Преди всичко искам да споделя мисли за централното–образцово читалище “ Съгласие“ в Ямбол, където съм преживял от моя живот не по–малко от 40 години.
Едва ли са предполагали през 1862 г. даскал Ради Ив. Колесов, без много шум, тайно в метоха на църквата „Св. Георги“, с неговите родолюбиви каргонски съмишленици, че са основатели на ученолюбивото читалище „Съгласие“, че културното огнище, което създават преди повече от век и половина, ще бъде център на културния живот в гр. Ямбол .
Много може да се говори за дейността на образцовото народно читалище “Съгласие“ през изминалия период. Като се започне от общоградските сказки с известни за времето си личности, създаването на музикалното дружество “Гусла“, от което се пръкват и музикалният театър, драматичните студия, които прерастват през годините в Драматичен театър, съставът за народните танци, различните школи, кръжоци и много други културни начинания .
Запомнящи за ямболското гражданство остават оперетата, сатиричните постановки, гостуването на чуждестранни хорове и музикални състави, срещите с известни литературни творци и още много, много забележителни начинания като фестивала за камерни хорове “Златната Диана“, фестивала за любителски филми “Златен клас“, на литературните празници “Изгреви над Тунджа“ и др.. През изминалите години много известни дейци, изтъкнати творци и бележити личности са минали през това културно огнище за града ни.
Не смея да споменавам инициативи, изяви и имена, за да не допусна грешки и пропуски .
Иска ми се да споделя това, което ме вълнува през последните дни, преди да пристъпя към написването на тези редове .
Позволете ми преди всичко да започна с традиционните слова, хвала и благодарност за инициативата на ръководството на читалище “Съгласие“ – съвременници с възрожденски дух, и на подкрепата им от страна на Общината и работещите ръководители и самодейци в читалището, за честване на 150–годишнината на този културен институт за града ни. Хвала и благодарност за вярата и доверието, че читалище “Съгласие“ е със стародавна традиция за културния живот в града ни .
А сега по същество: Повече от 40 години, отдадени на читалище “Съгласие“ и неговите културно–просветни дейности, бележат житейския ми път в най–активната ми възраст, преминаха в служба на читалище “ Съгласие“. Самодеец съм в читалището от 1952 г. като суфльор в оперетата “Волният вятър“, а от 1959 г. вече съм щатен завеждащ художествена самодейност на читалището, като същевременно отговарях за “лекционната пропаганда“ за града, т.е. осигуряване лектори за предприятия и учреждения на здравни и общественополитически и др. тематични лекции, както и общоградски такива. Събирах написаните молби за децата в читалищна детска музикална школа, която беше авторитетно и своеобразно музикално училище в града ни .
Работил съм под ръководството на разни читалищни културни дейци от града като: Михаил (Мильо) Бояджиев, Никола (Кольо) Видев, Атанас Йовков, Станко Станков, Петър Гинчев, Иван Ангелов, Панайот Драгнев, Венета Банкова, Николай Султанов, Веска Адамова, Николай Божилов и др. Много години бях секретар на читалищното ръководство на обществени начала, а във вакуумните години, когато читалището е било без права, и щатен такъв.
Като самодеец съм участвал в много от съставите на читалището, на първо място в оперетата, музикалния театър, на който в началните години бях щатен секретар, в естрадно сатиричния състав с покойния Марин Едрев, един от създателите на естрадно–сатиричната самодейност в Ямбол, в куклено-театралния състав, хорист и секретар на хор “Гусла“, в любителския киноклуб с ръководител Андрей Карадимов и неговите филми, в сценичната програма на Младежкия танцов ансамбъл с ръководител Георги Аристидиев, в организирането и провеждането на музикалните празници “Златната Диана“, литературните празници “ Изгреви над Тунджа“, в празниците на любителския кинофилм „Златен клас“ и редица регионални фестивали и събори за народно творчество . С активната си дейност в читалището съм преживял неудачи, но повечето са хубавите неща и приятните изживявания с оперетата, хор “Гусла“ и редица други .
През периода от 60-те до 80-те години читалище “Съгласие“ развива разностранна активна творческа и изпълнителска дейност за разнообразяване на културния отдих и естетическото възпитание на ямболци. Тази дейност продължава и сега, но при нови условия и финансови затруднения. Това е лично мое мнение, имайки предвид закриването на Музикалния театър, както и ориентацията към дискотеки, купони, компютри и други забавления, вместо да търсят читалището. Активната читалищна дейност е била съпроводена от немалко затруднения, но с активната намеса на Управителния съвет на читалището, читалищните начинания са довеждани докрай .
Особено плодотворен и забележителен по постижения е периодът, когато читалището се ръководи от председателя Станко Станков .
Всичко това споделям, за да подчертая необходимостта от съществуването на тази стародавна българска традиция на територията на дадено населено място – читалището, но вече пречупена през призмата на новите изисквания – съвременен калейдоскоп на регионалната култура.
Приятно ми е, че мога публично да изразя радостта си от възможността да мисля за читалище “Съгласие“, в което съм оставил повече от 40 години от своята младост, творчески ентусиазъм и изпълнителски възможности.
А носталгията ме води почти всеки ден да мина през моя втори дом и да погледна надписа отвън върху фронтона, за който с гордост мога да кажа, че моите активни акции и финансови дарения увенчаха и бъдещето ми присъствие в читалище “Съгласие“.
За всичко споделено по-горе съм кавалер на ордена „Св.Св.Кирил и Методий “ – III , II и I степен .
В този момент на умиление се прекланям пред възторжената подкрепа и участие на многото самодейци и читалищни дейци .
Нека и в бъдеще в читалище “Съгласие“ - Ямбол, да гори факела на знанието, културата и човечността .
Димчо Рошманов  
 
 
 

 

 
Роден е на 29 януари 1934 г. в Ямбол. Израства в родолюбивия и борчески Каргон в занаятчийско семейство на баща-обущар и майка-домакиня. Дядо му е Асен Василев Влахов, син на един от първите кметове на Ямбол - Васил Влахов. Рошманов от малък изпитва очарование към театъра и изкуството въобще.
От детските игри край Тунджа, през музикално-сценичните прояви в училище и участията в различни певчески формации, пътят му го отвежда в народно читалище „Съгласие“, където през 1953 г. е суфльор на оперетата „Волният вятър“ (1947) на Исак Дунаевски. От тук започва трудният път в изкуството.
Димчо Рошманов си извоюва правото да бъде помощник-режисьор, инспициент, а впоследствие и асистент-режисьор на всички постановки на музикалния театър. Междувременно проявява и своя талант като оперетен артист и певец, като най-голямата му роля е на Станчо Квасников в „Службогонци“, с която гастролира в много музикални и оперетни театри в страната.
Заедно с Марин Едрев стават основоположници на естрадно-сатиричната самодейност в Ямбол, а с Маргарита Дженкова са между създателите на кукления театър в града.
Десетки години деен участник в хор „Гусла“. Той е един от организаторите на музикалните празници „Златната Диана“.
В последните години преди пенсионирането си е и артистичен секретар на Музикален театър „Проф. Драган Кърджиев“.
В своята дейност като дългогодишен читалищен секретар, творчески организатор, солист в оперетата, хорист и активен участник в различни дейности на читалището Димчо Рошманов оставя дълбока следа в летописа на народно читалище „Съгласие“ и културата в Ямбол — един съвременник с възрожденски дух.
На 8.08.2006 излезе книгата на Димчо Рошманов "С любов за ямболската оперета и за още нещо". Един своеобразен и единствен по рода си труд, проследяващ историята на оперетата в Ямбол от създаването и до последните и дни.
На 10.03.2009 с указ на Министерството на културата Рошманов е обявен за първия почетен член на народно читалище "Съгласие", Ямбол.
Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2020 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu