Сряда, 01 Декември 2021

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
[ 01.10.2020 ]

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора. Датата официално е определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. Денят има за цел да се повиши осведомеността относно проблемите на възрастните хора, да се отдаде почит и уважение и да се оцени приноса на хората от третата възраст към обществото.
Темата на Международния ден на ООН за възрастните хора за 2020 г. е „Пандемиите: оказват ли влияние на начина, по който остаряваме?“
Предизвикателствата на времето, в което живеем, поставят всички ни пред сложна ситуация, а децата и възрастните хора винаги са били най-уязвими на промените, които настъпват в света. Пандемията от COVID-19 е актуалното доказателство за това. Въпреки това ние вярваме, че само заедно, с подкрепа и грижа, бихме могли да се справим.
Предвид тревожната демографска тенденция в България: масово застаряване на населението, намаляване на раждаемостта, обезлюдяването на населените места е важно да се обърне по-голямо внимание на конкретните нужди и предизвикателства, пред които са изправени възрастните хора. Голяма част от тях живеят в самота, бедност и болести. Всеки един от тях се нуждае от домашен уют и медицинска грижа. Затова ние високо ценим усилията на работещите в сферата на здравеопазването и социалните услуги и техния съществен принос за доброто здраве на възрастните хора. От изключителна важност за поддържането и подобряването на здравето на хората от третата възраст е сестринството, тъй като работата на медицинските сестри е пряко свързана с поддържането и на менталното здраве на болните.
Световната здравна организация определи 2020-2030 г. като „Десетилетието на здравословното стареене”. Инициативата е възможност да се обединят правителства, международни организации, професионалисти, академични среди, медии и частният сектор, които в период от десет години да предприемат съвместни действия за подобряване на живота на възрастните хора, техните семейства и общностите, в които живеят. Светът се обедини около Програмата за устойчиво развитие до 2030г и всички заинтересовани страни поеха ангажимента, че никой няма да бъде изоставен и че всяко човешко същество може да реализира своя потенциал достойно и в здравословна среда.
В света вече има повече от 1 милиард души на възраст над 60 години, като повечето живеят в страни с ниски и средни доходи. Мнозина нямат достъп дори до основните ресурси, необходими за достоен живот. Много други се сблъскват с редица бариери, които пречат на пълноценното им участие и място в обществото.
Програма „Домашни грижи“ на БЧК е един от стожерите за подпомагане въвеждането в България на модел за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете, като форма на дългосрочна грижа за възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Осъщественият в периода 2012-2017 г. проект „Домашни грижи за независим и достоен живот”, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Швейцарски Червен кръст, доведе до утвърждаване на този модел и първа законодателна уредба. Към настоящия момент БЧК изпълнява проекта „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, отново съвместно с МЗ и МТСП и с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г., благодарение на който разширява мрежата от Центрове „Домашни грижи“ в Северозападния регион на България и надгражда техните дейности с иновативна услуга – телеасистенция и телекеър. По този начин организацията ни успява да достигне до най-уязвимите и самотни възрастни хора, включително в малки и отдалечени населени места с ограничен достъп до медицински грижи и социални услуги.
Българският Червен кръст подкрепя възрастните хора и чрез своите проекти и програми се стреми да допринася за техния по-добър и достоен живот.
Благодарим на нашите възрастни доброволци с червенокръстки сърца, които високо ценим!

Постове за социалните мрежи + адаптирани картинки:

Съобщение 1: „Пандемията не е пречка за доброволчество в напреднала възраст.”
Искаме да покажем, че и по време на пандемия възрастните хора могат да бъдат активно включвани в доброволните дейности дейности, защото пандемията не е и не трябва да бъде пречка за доброволчеството независимо от вашата възраст.

Съобщение 2: „Здравословното стареене – по-доброто стареене.“ е свързано с Десетилетието за здравословно стареене и насърчаване на здравословното стареене и здравословния начин на живот, възрастните хора като принос в обществото ...

 

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2021 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu