Петък, 31 Март 2023

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ПЕТЪР ВИТАНОВ: КОЙТО СИ ПОЗВОЛИ КОМПРОМИС СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА
[ 06.01.2022 ]

Кризата с тока ни показа, че имаме необходимост от ядрена енергетика, каза евродепутатът
„Всяка една политическа партия, която направи отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесе тежки щети. Едва ли някой ще си позволи да направи компромис с тази кауза, защото това ще означава – политическа смърт“. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Темите“ по ТВ Европа.
Петър Витанов коментира статуса в социалните мрежи на лидера на ИТН Слави Трифонов за условията, при които България трябва да пусне РСМ до преговори с ЕС, който предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи.
„В контекста на амплоато на Слави Трифонов на шоумен реших, че това е новогодишна шега, защото България има позиция, приета с решение на Народното събрание, която е подкрепена от всички партии. Нещо повече, имаме широк обществен консенсус по темата и подобни фриволни изказвания могат да донесат щета на коалицията, но съм сигурен, че няма да доведат до промяна в позицията на България“, коментира Витанов. „Видяхме, с какво недоволство и с каква негативна конотация се посрещна този пост от българското общество. Защото няма как да бъде продадено националното ни достойнство за туристически визи“, добави социалистът.
Петър Витанов отчете, че отношенията между България и Република Северна Македония са влошени сериозно поради ред причини. Но според него българската страна няма право на отстъпление, защото не става въпрос за незачитане на суверенитета на съседите ни, а за спазване на подписания с България договор.
„Лесно е, когато имаш национален консенсус, да защитаваш позицията си. Не считам, че България ще се подаде на натиска, въпреки някои непремерени изказвания, които може да отдадем и на липсата на политически опит“, добави Петър Витанов по повод коментарите, че новото правителство може да направи сериозни компромиси под силен външно-политически натиск.
„Факт е, че от 2017-та година до днес България не постигна напредък в подобряване на отношенията. Скопие и София нямат жп-връзка, нямат високоскоростен път. Не успяхме да убедим и нашите западни партньори, че имаме системно неспазване на договора за добросъседство от страна на Северна Македония. Затова и се сблъскваме с непознаване на политическата ситуация в региона“, каза още Витанов.
Според социалиста отстъпление от българска страна ще бъде наказано от избирателите.
„Ако има отстъпление от позицията ни, най-малкият проблем ще е дали ще има разногласие в коалицията. Тези партии, които допуснат отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесат много сериозна политическа щета. Това ще бъде свързано с рязък спад на обществено доверие“, каза още евродепутатът и цитира данни, според които 95% от българите са обединени около идеята, че Скопие трябва да спазва договора си със София, за да получи „зелена светлина“ за ЕС.
„Който си позволи компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена. Не мисля, че има партия, която може да си позволи подобно нещо“, прогнозира Витанов.
Петър Витанов коментира и цените на тока, които удариха българските потребители и бизнес.
„Поскъпването на тока е общоевропейски проблем, но в България се усеща особено болезнено, защото сме най-бедната страна в Съюза. И ако в Дания хората не усещат особено драматично поскъпване с 15-20 евро, то у нас това повишение означава още по-голяма мизерия за много хора“, каза Витанов и добави, че според европейските статистики близо 40% от българите са енергийно бедни.
Тази криза показа, че Европа не е енергийно независима. Но Старият континент може да постигне по-голям суверенитет със серия от стратегически решения – развитие на атомна енергетика, на възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност в индустрията и при битовите потребители.
България е силно заинтересована да развива атомна енергетика. В момента Франция, която е ротационен председател на ЕС, планира мащабна програма за построяване на нови ядрени мощности.
„Важно е атомната енергетика да стане устойчива, така че да могат да бъдат заделяни европейски средства за изграждане на централи. Това ще даде и сигурност на частния сектор, на банките, да кредитират атомната енергетика, да отпускат средства на подобен тип инвестиции. Вижда се, че тези базови мощности са изключително необходими“, каза още Витанов.


 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2023 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu