Сряда, 01 Декември 2021

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ
[ 27.12.2019 ]

Ресурсите за развитие на културния туризъм включват археологически, архитектурни, етноложки, религиозни обекти, исторически забележителности, както и културни институции – музеи, галерии, читалища и културни събития от различно естество, свързани с нематериалната култура, както и „творчески” туризъм, в който туристите създават култура. Те се характеризират със своето разнообразие, автентичност и уникалност.
Съществува тенденция на ръст на културния туризъм в световен мащаб. Докато в средата на първото десетилетие на 21-ви век, около 40% от туристите в света са практикували този вид туризъм, сега (според анкета сред 10 000 души от цял свят проведена от visitbritain.com) 57% от туристите посочват, че избират културата или културното наследство като причина да пътуват. Това се дължи от една страна на все по-достъпната информация по различни културно-исторически теми, а от друга – на увеличаването на кратките градски и уикендови ваканции с цел посещение на културни събития. Принос за развитието на този вид туризъм имат и новите транспортни услуги (напр. нискотарифни авио превозвачи), които правят достъпни за все повече туристи дестинациите.
България: Културният туризъм заема 11,1% в дела на всички туристически продукти в България.
Културния туризъм предоставя предимство на местното население при наемането на персонал с осигурено обучение, за да може местното население да е част от туристическата индустрия; промоцира значението на местните култури при защита на техните характеристики, съобразява приемателния капацитет на материалното и нематериалното наследство; дава приоритет на местните доставчици на стоки и услуги с цел създаване на работни места и поддържане на устойчивост на традиционните изкуства и занаяти.
В България са регистрирани над 7000 паметници на културата, 167 от тях са със световно значение. Страната ни е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО с 14 исторически, 7 културни и 2 природни обекта. Все признат факт е многообразието на българско културно-историческо наследство, което привлича стотици хиляди туристи годишно в музеите, манастирите, галериите и фестивалите на страната.
Много са и възможностите за туристите в България да се запознаят с традиционни български занаяти като дърворезба, бродерия, грънчарство, плетиво и т.н. Във възрожденския етнографски комплекс Каргон, град Ямбол са включени двуетажна възрожденска къща, три ателиета за стари занаяти и културно-информационен център. На първия етаж на възрожденската къща е подредена изложбата „Цветна магия от Ямболско” – феерия от цветове, форми и орнаменти, свидетелство за уменията и сръчността на българската жена. Съставена от оригинални образци на Регионален исторически музей – Ямбол, изложбата представя традиционно женско облекло от Ямболско от края на 19 и първата половина на 20 век. На втория етаж на Къщата е подредена изложбата „От традицията към модерното”, пресъздаваща съвместното съжителство на традиционния бит и модерното европейско влияние в Ямбол в края на 19 и началото на 20 век. Оригинални експонати представят традициите в местното грънчарско, медникарско и златарско производство, както и промените, които настъпват с навлизането на европейските модни тенденции в разглеждания период.

 

 

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2021 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu