Неделя, 25 Септември 2022

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИК НА ЯМБОЛ
[ 05.05.2020 ]

Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол две награди се връчват всяка година по повод празника на града навръх Свети Дух, който тази година се пада на 8 юни, понеделник. Със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ се удостояват български и чужди граждани с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-икономическия, икономическия, социалния, културния и спортен живот на града. Наградата на Ямбол се връчва на граждани и юридически лица за значителен принос в развитието на града.
За съществен принос в литературното дело на Ямболския регион и страната и духовното развитие на община Ямбол Дружеството на писателите в Ямбол предлага със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ да бъдат удостоени ямболските писатели Христо Карастоянов и Любомир Котев.
Христо Карастоянов е автор на повече от 30 книги – белетристика, публицистика и поезия. Член на СБЖ и на СБП. Носител е на редица престижни национални литературни награди. По романа му „Една и съща нощ“ беше поставена пиесата „Гео“ с режисьор Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“. Спектакълът беше отличен с две награди „Икар“ и три награди „Аскеер“. По негови разкази е заснет игралният филм „Следвай ме“ на режисьора Дочо Бояджиев.
Любомир Котев е член на СБЖ и СБП, зам.-председател на Дружеството на писателите в Ямбол. Автор е на 42 самостоятелно издадени книги с разкази, романи, литературна критика, публицистика, пътеписи, есеистика и народопсихология. Стотици негови разкази, рецензии, статии, публицистични произведения са публикувани в големи национални медии. Основател на първия ямболски всекидневник „Делник“, чийто главен редактор е досега. Носител е на редица престижни национални награди.
Три са предложенията до Председателя на ОбС за удостояване с Наградата на Ямбол за 2020 година.
Едното е от настоятелството на НЧ „Зора – 1945“ по повод 75 годишния юбилей на читалището и за съзидателния му и значим принос в духовното и културно развитие на общността. В продължение на 75 години то се утвърждава като обединителен духовен център за една голяма общност от града, в която съжителстват три етнически групи: българи, турци и роми. През този дълъг период читалищните дейци и техните сподвижници постоянно осъвременяват изявите в трите основни читалищни дейности – библиотечна, културно-масова и любителско творчество, като по този начин НЧ „Зора – 1945“ изпълнява мисията си да съхранява и предава на поколенията културното наследство и богатите празнично-обредни традиции и се превръща в дом за нашата духовност.
Второто предложение за Наградата на Ямбол за тази година е г-жа Николина Хаджигеоргиева, внесено от ОП на Камарата на строителите в България – Ямбол и от Обединението на жените-социалистки в град Ямбол. Тя е един от най-дългогодишните общински служители в историята на град Ямбол и втората жена кмет на Община Ямбол. Работила е в сферата на строителството. По време на нейната работа като директор на СД „Изграждане на жилищни системи“ в града ни се изграждат няколко жилищни комплекса, детски градини и училища, построен е Института за учители-специалисти (днес Факултет „Техника и технологии“ към Тракийски университет – Стара Загора). По време на своите два мандата като кмет на Община Ямбол (1995 – 2003), г-жа Николина Хаджигеоргиева работи за оформянето на ЦГЧ, за осветлението на града, започване на канализацията в квартал “Каргон“, газифицирането на административни сгради, на начални и основни училища, детски градини и ясли.
Кметът Валентин Ревански предлага с Наградата на Ямбол за 2020 година да бъде отличена г-жа Весела Пастърмаджиева за нейния значителен принос в културния и духовен живот на град Ямбол и по повод нейната 60 годишнина. От много години популярната ямболска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ освен с името на своята създателка г-жа Стефка Пастърмаджиева, неразривно се свързва с личността и делото на г-жа Весела Пастърмаджиева – нейна дъщеря и всеотдаен продължител на традициите на тази музикална институция в Ямбол. В своя професионален и творчески път г-жа Пастърмаджиева е пример за човек, отдаден на музиката, града ни и възпитанието на поколения млади хора, преминали през редиците на ДХШ. Артистичен директор е на Тракийския хоров фестивал, който е място за срещи на хорове от страната и чужбина. Създадената от нея дамска формация с бивши възпитанички на ЯХШ в София „изнася“ културния облик на града ни в столицата. През годините ръководените от Весела Пастърмаджиева детски и дамски състави са носители на редица престижни награди на хорови конкурси в страната и чужбина. Член е на УС на Българския хоров съюз.
Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол предложенията ще бъдат разгледани и гласувани на сесията на Общинския съвет на 28 май.
 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2022 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu