Вторник, 23 Юли 2024

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
"УНИКАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ "ЯМБОЛСКИ КОЛЕДАРСКИ БУЕНЕК" ПРИВЛЕЧЕ ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ГРАДА
[ 26.12.2023 ]

Хиляди жители и гости на Ямбол станаха част от уникалния фестивал „Ямболски коледарски буенек“, който по традиция се проведе навръх Рождество Христово. Типичната само за ямболските коледари танцова стъпка завладя „Каргона“ и „Баира“ още в ранни зори. В ритъма на буенека край коледарските куди, заиграха, както възрастни мъже като най-дългогодишния каргонски станеник Янаки Терзиев, така и 2-годишни момченца, облечени като бащите си с кожени елеци, накичени калпаци и ботуши с шпори.

Танцът на коледарите в Ямбол се предава от поколение на поколение вече два века. В Ямбол и до днес съществуват два вида коледарски буенек – на „Каргона“ и на „Баира“. Затова и на 25 декември Община Ямбол проведе съвместно с читалищата „Пробуда-1909“ и „Зора-1945“ два конкурса - на коледарските куди от „Каргона“ и на коледарските куди от „Баира“.

На Каргонския мост се проведе и традиционното надиграване между коледарските куди с шествие.

Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и коледарската група от „Всички стъпки“ откриха празничното веселие в Градския парк край пъстрия коледен базар. Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий.

„Този фестивал е едно от най-значимите културни събития в Ямбол. Празникът на танцуващите коледари няма аналог в България. Това е още един повод, с който трябва да се гордеем. Радвам се, че в коледарските куди има толкова млади хора. Това е символ, че тази традиция ще пребъде! Днес отново трябва да благодарим на всички коледарски куди за това, че съхраняват по най-добрия начин тази вековна традиция! Желая ви светли рождественски празници, много здраве и късмет“, каза в приветствието си кметът Валентин Ревански.

Коледарската куда на Основно училище „Николай Петрини“, избрана на проведения дни по-рано детски коледарски фестивал, отправи своя празничен благослов към жителите и гостите на Ямбол.

Участие в празничната програма взеха Младежка коледарска куда „Куклите“ с ръководител Елиян Кисьов и Младежка коледарска куда с ръководител Иван Терзиев, които са носителите на първа и втора награда от конкурса в „Каргона“. Много аплодисменти получиха и носителят на наградата на кмета от конкурса на „Баира“ - Младежка танцова коледарска група за автентичен фолклор с ръководител Димитър Ламбов и детската коледарска група към тях.

Освен първа награда от конкурса в „Каргона“, хореографът Петър Димитров, етнографът Станислава Минева и музикалният педагог Ирина Желева присъдиха на Младежка коледарска куда „Куклите“ с ръководител Елиян Кисьов наградите и най-атрактивна „котка“ и най-автентична благословия.

Младежка коледарска куда с ръководител Иван Терзиев заслужи, наред с втората награда, приза за най-добър станеник.

Третата награда, както и наградите за най-добър „куйрукчия“ и най-автентичен коледарски кравай получи Младежката коледарска куда с ръководител Диан Димитров.

Наградата на кмета на Ямбол от конкурса в „Каргона“, призовете за най-добър „баш“ и най-добър съпровод журито присъди на коледарската куда с ръководител Динко Вълев.

Наред с наградата на кмета от конкурса на „Баира“, „Младежка танцова коледарска група за автентичен фолклор“ с ръководител Димитър Ламбов беше отличена с награда за най-добър „станеник“, най-добър „куйрукчия“ и най-автентична благословия.

Първото място от конкурса на „Баира“ журито в състав - етнографа Динка Ангелова, хореографа Георги Джелебов и музикалния педагог Йонко Койчев, отреди на Младежка коледарска група при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Асен Кирилов. Те бяха наградени и за „добър баш“ и атрактивна „котка“.

Втората награда бе присъдена на Младежка коледарска група „Бенковски“ с ръководител Атанас Василев.

Трета награда, както и призове за добър „баш“, съпровод и автентична благословия получи Мъжка коледарска група при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Недялко Йорданов.

Награда за най-добър „станеник“ и съпровод, заедно с поощрителна награда, получи също Мъжка коледарска група „Св. Архангел Михаил“ с ръководител Михаил Михайлов.

Поощрителни награди за опазване и популяризиране на традицията получиха и Мъжка коледарска група „Ботев“ при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Иван Марчев, Младежка коледарска група „Стрелата“ с ръководител Божидар Аврамов и Младежка коледарска група при община Тунджа с ръководител Илия Младенов. На коледарите на Младенов бяха присъдени и награди за добър „куйрукчия“ и атрактивна „котка“.

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2024 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu