Вторник, 23 Юли 2024

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
ОТКРИХА РЕМОНТИРАНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ЖОРЖ ПАПАЗОВ" В ГР. ЯМБОЛ
[ 05.01.2024 ]

С изложба „Първите“ уредниците в ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“ ознаменува тържественото откриване на обновените сгради на културния институт в града. Специално за случая от фонда на галерията бяха извадени картини на първите художници, започнали да чертаят географията на ямболската културна традиция като Жорж Папазов, Джон Попов, Кирил Кръстев, основателите на Дружеството на ямболските художници Паруш Гогов, Невена Трънкова, Стоян Бойчев, Стою Банов, Добри Керанов, Стефан Бъчваров и др.

На 5 януари кметът Валентин Ревански официално преряза лентата на галерията, която по думите на главния проектант на проекта арх. Константин Пеев е Национален център за декоративно и приложно изкуство и дизайн, заради изключително богатия и ценен фонд, който съхранява. Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий отслужи тържествен водосвет за успех на начинанието.

„Благодаря на това ръководство на Общината, че не се отказа. Това бяха най-трудните проекти за реализация през този програмен период. Тази ос стартира късно, беше доста сложна, като комплексна подкрепа – безвъзмездна помощ и кредитно финансиране, премина през пандемично време, през необуздана инфлация и наистина се искаше огромна воля и усилия да се случат“, сподели изпълнителният директор на ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ Надя Данкинова. Тя сподели, че е изключително удовлетворена, че с екипа й са имали възможността да станат част от реализацията на четирите проекта от Инвестиционната програма на град Ямбол за периода 2014-2020 в сферата на културата, по конкретно по група дейности „Културна инфраструктура“ - модернизацията на Младежкия културен център, Регионален исторически музей и Музея на бойната слава, сега и на Художествената галерия.

Разговорите за ремонта на художествената галерия се водят отдавна, но благодарение на точно сегашния състав на ръководството на община Ямбол те вече не са само думи, а истинска реалност, която ще даде възможност в града вече да се провеждат и национални художествени прояви, каза директорът на художествената галерия Петко Йорданов.

Развитието на културния туризъм е сред приоритетите на общинското ръководство, заяви кметът Валентин Ревански и припомни колко много забравени през годините паметници бяха върнати на Ямбол и на България. Той изказа благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на този важен за град Ямбол проект и изрази надежда, че той ще бъде оценен положително от гражданите и гостите на града. „ На присъстващите художници и любители на изкуството, пожелавам вдъхновение, творчески успехи, много нови изложби и посетители в обновената галерия“, допълни още Ревански.

Проектът „Ремонт и модернизация на Художествена галерия „Жорж Папазов” – гр. Ямбол“ се реализира в рамките на Инвестиционната програма на град Ямбол за периода 2014-2020 г., като част от Инвестиционен приоритет „Социална Инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 130 184, 38 лв. и с нея се финансира изпълнението на строително-монтажните работи по проекта. Останалите дейности по проекта – доставка на оборудване и обзавеждане, строителен надзор, авторски надзор, осигуряване на публичност и визуализация, одит и управление, както и част от строително-монтажните работи са на обща стойност 1 550 484, 00 лв. и са финансирани чрез финансов инструмент Фонд за градско развитие - Юг по ОПРР 2014-2020.

Всички помещения са основно ремонтирани, с подменени сградни инсталации. Положени са нови фасадни и покривни покрития. В пределите на топлата връзка е изградена нова търговска площ. До всички етажни нива е осигурен достъп за хора в неравностойно положение. Извършена е реконструкция на дворното пространство с обособяване на зона непосредствено пред главния вход на синагогата за организиране на изложби на скулптури на открито, с изградени постаменти.

Доставено е модерно специфично галерийно оборудване, включващо подиуми, постаменти, изложбени витрини, системи за съхранение на експонатите на галерийния фонд, оборудване за ателиетата, обзавеждане за администрацията и ателиетата, окачващи системи за картинния фонд на галерията, техника и др.

Основните дейности по проекта бяха изпълнени от „КОНТРАСТ БИЛДИНГ“ ЕООД в строително-монтажните работи, „ПГМ 28 Консулт“ ООД в упражняване строителен надзор по време на строителството, и „ЕКСА“ АД в упражняване авторски надзор.

 

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Ремонт и модернизация на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – гр. Ямбол“, ДБФП № BG16RFOP001-1.017-0005-С01 и Договор за финансиране на допустим проект № 21F-000056 от 14.01.2021 г., който се осъществява с комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Ямбол и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2024 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu