Четвъртък, 05 Август 2021

Новините От Вас Хороскоп Преди време Вицове Спорт  
register Регистрация
register Вход
БАКАДЖИЦИТЕ, МАНАСТИРЪТ
[ 16.05.2014 ]

На 14 км. югоизточно от Ямбол се простира планинската верига на Бакаджиците.
Думата „Бакаджик’’ произлиза от турския глагол „бакмак’’, което на български език означава „гледам, виждам’’. Георги С. Раковски преминал през Войнишкия Бакаджик през 1854 г. го споменава като Зренище. През периода 1942-1945 г. наименованието е Гледките.
Засега не е известно името на български или византийски, преди падането под османско робство.
През 1865-66 г. на най-западния връх „Св. Спас’’ е построен манастир. По време на Априлското въстание през 1876 г. манастирът е изгорен от турците.
Няма издирени точни данни какво е станало с монасите от манастира. На Войнишкия Бакаджик се намират останките от няколко параклиса „Св. Богородица’’, старинен манастир, обявен за паметник на културата, църквите „Св. Петка’’, „Св. Неделя’’, и „ Св. София’’, всички в руини.
Засега няма писмени и археологически данни за тяхното възникване и съществуване. Вероятно в тези църкви са намерили подслон монасите от изгореният манастир’’ Св. Спас’’.
След Освобождението българският народ изразява своята признателност към освободителите чрез изграждане на храмове-паметници. Първият от тях е изграден на Бакаджиците.
След Освобождението в Ямбол отсядат 55 Подолски полк, 95 пехотен Красноярски полк и други полкове и военни части, а в края на 1878 г. 30 пехотна дивизия от корпуса на генерал Михаил Д. Скобелев.
Генералът обсъжда с ямболци идеята за храм, „за увековечаване спомена от пребиваването на русите на бойното поле по време на освобождението на България от османско иго’’.
Решено е идеята да се осъществи на склона на върха „’Св. Спас’’, а на мястото на изгорения манастир да се изгради параклис. Районът е масово посещаван от населението на ямболския край на празника Спасовден.
Руските войници започват строежа на църквата, като е продължен от ямболци с дарения на българи и руси. На тръгване ген. Скобелев подарява на манастира евангелие и гравиран кръст.
Издържаният в геометричен стил иконостас е изработен от руски монаси, пренесен на части и монтиран в храма. Хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра.
Храмовата икона е на руския княз Александър Невски, историческа личност, канонизиран от църквата като светец. Но за населението от ямболския край манастира е на „Св. Спас’’.
През 1884 г. в присъствието на руския посланик в Източна Румелия Сорокин и много гости храмът е открит. За негов пръв игумен е определен Партений Павлович Гетман, наричан от местното население Батюшката. Той е погребан източно от абсидата, имаше и паметник със снимката му. До него беше погребана баба Сребра, пророчица, според краеведа Господин Султанов е родом от с.Генерал Инзово. Тя обикаляла селата на ямболския край и е предричала какво ще стане в бъдеще.
Към църквата е изградена малка магарница, където да се хранят монасите от манастира. Към манастира е организирано и малко стопанство от крави, овце, кошери с пчели, като част от произведената продукция се продава на летуващите тук и особено по време на сбора на Спасовден.
В църквата е оставен именен списък на загиналите 462 руси и 449 българи опълченци от 30 пехотна дивизия, загинали по време на Освободителната война. Техните имена се четат при заупокойна молитва в църквата. През 70-те години на 20 в. в близост до църквата на каменни плочи бяха изписани имената на загиналите 911 руси и българи по време на войната.
По време на игумена на манастира Ювеналий, около 1915 г. в близост до църквата в скалата са изкопани две изкуствени пещери. В едната от тях е направена сцената на Исус Христос и самарянката от бял камък, а отгоре по тръбичка се стича вода, просмукваща се от скалата.
В храма се пазеше голямо евангелие със сребърен обков от времето на Екатерина Велика - средата на 18 век, което след промените бе откраднато.
До 1934 г. църквата е под върховенството на Руската православна църква. След установяване на дипломатически отношения между България и Съветския съюз, тя преминава под егидата на българската православна църква.
Църквата е обявена за паметник на културата. През 80-те години на 20 век тя бе в много лошо конструктивно състояние - явиха се големи пукнатини. Изготвена бе проекто-сметна документация за пълната й реставрация. Закриването на църквата стана по времето но Сливенския митрополит Никодим, а новото освещаване по времето на Йоаники.
Реставрацията на църквата бе поверено на БКС - Ямбол с директор Биню Андреев. Бригадата на Георги Василев, придобила опит в реставрацията на Безистена и Ески джамия, се справи много добре със задачата. Положени бяха много здрави основи от бетон, а покривът също бе излят изцяло от бетон.
Изграденият параклис на мястото на изгорения от турците манастир съществуваше някъде до 1948 г., неизмазан отвътре, с няколко икони и свещници. След това бе изоставен. Неговите останки бяха разчистени изцяло при построяването на големия паметник на българо-руската дружба.

 

 

 

 

 

 


 

ПЕТЪР ПЕТРОВ
роден в Ямбол 1939 год.,
завършва ИСТОРИЯ - Софийски университет,
1962 - 1974 г. - уредник в исторически музей Ямбол,
1974 - 1995 г. - директор исторически музей Ямбол.

 

 

 

ДРУГИ ЗАГЛАВИЯ:

ЯМБОЛ, ИМЕТО, ЯМБОЛ, ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА, ЯМБОЛ, БАНИТЕ,

ЯМБОЛСКАТА КРЕПОСТ, БЕЗИСТЕН, СОБСТВЕНОСТ, ЯМБОЛ, ДЖАМИЯТА .

 ВОДЕНИЦИТЕ В ЯМБОЛ,

 

Нужно е да сте се вписали с вашия акаунт, за да изпратите мнение.
Можете да се впишете тук


bill check
Справки >>
   ВРЕМЕТО
   ПЪТНА ОБСТАНОВКА
   АВТОБУСИ
   Б Д Ж
   САМОЛЕТИ
   ВАЛУТА Б Н Б
   СПОРТ ТОТО
   E-ПОЩА АБВ
   Е-ПОЩА MAIL.BG
   Е-ПОЩА YAHOO
   ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
 
Радостни вести >>
Скръбни вести >>
Институции >>
   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ЯМБОЛ
   ОБЩИНА ТУНДЖА
   ОБЩИНА ЕЛХОВО
   ОБЩИНА СТРАЛДЖА
   ОБЩИНА БОЛЯРОВО
 
Полезно >>
   РАБОТА В ЯМБОЛ
   БЮРО ПО ТРУДА
   РАБОТА JOBS
   Н Т С ЯМБОЛ
   Я Т П П
 
Свободно време >>
   КРЪСТОСЛОВИЦИ
   ТВ ПРОГРАМИ
   ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КУКЛЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ
   КИНО"ЕЛИТ" ЯМБОЛ
   ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
    ОПЕРА БУРГАС
 
Интересно >>
   АВТОМАГАЗИН
   И М О Т И
   ПРОДАВАЛНИК
   ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
   БАЗАР
   СПОРТЕН МАГАЗИН
   COSMOPOLITAN
   МОЯТА ДИЕТА
   ЗА ЖЕНАТА
   АЗ ЖЕНАТА
   ТИЙНЕЙДЖЪРИ
   АЗ ДЕТЕТО
   ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
 
  Новините  |   От Вас  |   Хороскоп  |   Преди време  |   Вицове  |   Спорт  |   Условия за ползване  |   За нас  |   Реклама

Copyright © 2013 - 2021 Yambol - life, Всички права запазени      изработка www.pushka.eu